درک مفهوم فایل، فولدر و دایرکتوری
یکی از مهمترین مفاهیمی که در هنگام کار با کامپیوتر باید با آن آشنایی داشته باشید، نظام سازماندهی ذخیره کردن و تعیین محل فایلها و برنامهها میباشد.
واژهی فایل (File)، به یک آیتم منفرد مانند یک سند متنی، یک تصویر، یک کلیپ ویدئویی و یا یک آهنگ اشاره دارد.
Applicationها برنامههایی هستند که کاری در کامپیوتر انجام داده و یا فایلهایی را ایجاد میکنند.
واژهی دیگری که به دفعات آن را خواهید شنید، فولدر (Folder) به معنای پوشه خواهد بود. به پوشه، دایرکتوری (Directory) نیز گفته میشود اما نام پوشه یا Folder راحتتر درک میشود. چرا که با مفهوم ذخیره کردن فایل درون پوشه سازگاری بیشتری دارد.
در حقیقت هر چیزی که در کامپیوتر با آن تعامل داشته باشید، در سلسله مراتبی از پوشهها ذخیره شده است. میتوان درون پوشهها، پوشههایی را ایجاد نمود و درون آن پوشهها فایلهایی را قرار داد.
به منظور درک راحتتر میتوانید هارددیسک را به عنوان پوشهی اصلی در نظر بگیرید، که پوشههای دیگر در درون آن ذخیره و سازماندهی شده و در دسترس قرار میگیرد.
مثالی دربارهی سلسله مراتب فایل و پوشه را بررسی میکنیم:
در دسکتاپ یک پوشه به نام Bills ایجاد شده است، در این پوشه نسخههای اسکن شدهی قبضهای خدمات عمومی ذخیره شده است. این پوشه را با دابل کلیک باز میکنیم تا محتویات درون آن را مشاهده کنیم.
دو بار کلیک یعنی دو بار کلیک چپ ماوس را به سرعت فشار دهید. در این پوشه سه فایل با نامهای مختلف مشاهده مینمایید. نام این فایلها به ترتیب، Electric به معنای برق.
Heat به معنای گرما و Water به معنای آب میباشد. میتوانید در آینده نیز هر قبضی را که دریافت میکنید در این پوشه ذخیره کنید. اما به این ترتیب فایلها سازماندهی خود را از دست داده و کاملاً نامرتب خواهند شد.
در این موارد مزیت ایجاد زیر شاخه برای پوشهها مشخص میگردد.
در ویندوز ۷ کافی است بر روی دکمهی New Folder در بالای پنجره کلیک کنید، تا یک پوشهی جدید ایجاد شود. همانطور که مشاهده مینمایید نام این پوشه با رنگ آبی هایلایت شده است. این حالت بدین معناست که میتوان با تایپ یک نام جدید، نام پوشه را تغییر داد.
نام این پوشه را به water تغییر دهید. پس از پایان تایپ کردن با فشردن دکمهی Enter نام پوشه را تثبیت دهید.
به همین ترتیب دو پوشهی دیگر ایجاد کرده و نام یکی را Electric نام دیگری را Heat بگذارید. اکنون سه زیر شاخه در درون پوشهی اصلی Bills ایجاد شده است. حال با درگ کردن میتوانید هر فایل را به درون پوشهی مرتبت با آن انتقال دهید.
به عنوان مثال فایل electric را انتخاب سپس کلیک چپ ماوس را روی آن فشار داده و نگه دارید، سپس اشارهگر ماوس را به روی پوشهی الکتریک ببرید.
توجه کنید که در این حالت عبارتی به صورت move to Electric ظاهر میگردد، بدین معنی که به پوشهی Electric منتقل شود. در این حالت با رها کردن کلیک چپ، فایل به پوشهی مورد نظر انتقال خواهد یافت.
در مورد دو فایل دیگر نیز به همین صورت عمل نمایید. فایل Water را به پوشهی Water و فایل Heat را به پوشهی Heat انتقال دهید.
اکنون با دوبار کلیک بر روی پوشهی Electric، فایل مربوط به قبض برق را خواهید دید.
با کلیک بر روی دکمهی Back که در گوشهی سمت چپ و بالا قرار دارد، به پوشهی اصلی Bills باز گردید.
چنانکه این مراحل را یاد گرفته باشید، ساز و کار اصلی نظام پوشه و فایل در سیستمعامل را درک کردهاید.
اهمیت سازماندهی فایلها در این نکته است که کامپیوتر همواره میتواند مسیر فایلها و پوشهها را بیابد. اما مسئله این است که آیا کاربر نیز میتواند همواره این کار را انجام دهد یا خیر؟
سازماندهی این فایلهای اندک کار سختی نیست، اما زمانی را در نظر بگیرید که به جای سه فایل، ۳۰۰ فایل یا سه هزار فایل داشته باشید. سازماندهی فایلها یک مهارت مهم است که باید به انجام آن عادت کنید.
حال به نمایش مختلف فایلهای درون یک پوشه میپردازیم. در ویندوز ۷، در گوشهی بالای سمت راست در پنجره گزینهای به نام view وجود دارد.
با کلیک روی این گزینه، طریقهی نمایش فایلها و نیز محتویات پوشهها تغییر میکند. در کنار این دکمه، یک فلش کوچک وجود دارد، با کلیک روی آن فهرست نماهای مختلف ظاهر میشود.
میتوانید با درگ کردن لغزندهی موجود در این فهرست نحوهی نمایش آیکونها را تغییر دهید.
نمای انتخابی کاملاً به کاربر بستگی دارد.
نمایی که انتخاب میکنید، محتویات پوشه را به هیچ وجه تغییر نمیدهد، بلکه تنها در نحوهی نمایش آنها تغییر ایجاد میکند.
مجدداً بر روی آن کلیک کرده و نمای Details را انتخاب کنید، چرا که علاوه بر نام فایلها و پوشهها، تاریخ و نوع آیتمها را نیز نشان میدهد. در صورت امکان اندازهی فایلها را هم دراین نما مشاهده خواهید کرد.
در صورتی که از این نما راضی نیستید، کافی است روی فلش کنار دکمهی view کیک و سپس روی نمای دلخواه کلیک کنید.
هنگامی که نمای Details فعال باشد، میتوانید روی عناوین هر ستون کلیک کرده و ترتیب فایلها و پوشهها را در این فهرست تغییر دهید.
به عنوان مثال با کلیک بر روی عنوان ستون Date Modified، ابتدا آیتمهایی قرار میگیرند که اخیراً دچار تغییر شدهاند.
برای آنکه آنها را مجدداً طبق حروف الفبا مرتب نمایید، کافی است روی عنوان Name کلیک کنید. کلیک مجدد روی هر عنوان ترتیب فهرست را برعکس میکند.
و آخرین مطلب اینکه میتوانید با نگاه کردن به بالای پنجره همواره نام پوشهای که در درون آن هستید را ملاحظه نمایید.
به عنوان مثال با باز کردن پوشهی Heat میتوانید مسیر این پوشه را مشخص کنید. در اینجا پوشهی زرد رنگ، نشان دهندهی پوشهی دسکتاپ است، بعد از آن پوشهی Bills و بعد از آن پوشهی Heat قرار دارد.
برای باز گشتن به پوشهی Bills یا روی دکمهی Back کلیک کنید و یا در قسمت بالا، عنوان Bills را کلیک نمایید.
در این درس نظام اصلی سلسله مراتبی فایل و پوشه بررسی شد. همچنین روشهای مختلف مشاهدهی پوشهها را مشاهده نمودید.
3 comments
تشکر
خوب بود.
استفاده بردم
سلام .با تشکر از آقای رمضانی واقعا فوق العاده بود . و توضیحات هم بسیار به صرفه بود.
سلام،بسیارمتشکرم،