اجزای كامپيوتر
براي آگاهي از ميزان توانايی كامپيوتر در هنگام خريد و يا دريافت يك كامپيوتر براي كار در خانه، ابتدا بايد با سه نكته آشنايی داشته باشيد؛
اين سه نكته عبارت اند از: ظرفيت هارد دیسک، ميزان رم (Ram) نصب شده و سرعت پردازشگر، براي كساني كه با كامپيوتر آشنايي نداشته باشند، درك اين سه نكته و معني آنها در تعيين قابليت كامپيوتر دشوار خواهد بود.
براي توضيح اين مطالب از يك مثال استفاده ميكنيم. قطعهاي كه در تصوير مشاهده ميكنيد يك هارد درايو ميباشد.
اين قطعه از كامپيوتر گاهي با نام هارد ديسك نيز خوانده ميشود.كه ابزار ذخيره كردن اطلاعات محسوب ميشود.
احتمالا به ندرت يك هاردديسك را ديدهايد، چرا كه اين قطعه، يك قطعه داخلي يا Internal است.
البته نوع ديگري از آن وجود دارد، كه هاردهاي External معروفاند و براي ذخيره كردن اطلاعات به كار ميروند.
ميتوانيد هارد درايو را مانند اين فايل كابينت (file cabinet) در نظر بگيريد كه تمام فايلهاي ذخيره شده در كامپيوتر درون آن قرار ميگيرند.
اين فايلها ميتوانند شامل برنامهها، اسناد، فايلهاي تصويري و غيره باشند. اصولاً هرچيزي كه در كامپيوتر ذخيره شده است، در واقع در هارد درايو قرار دارد.
اين قطعه، RAM يا Random Access Memory به معناي حافظه با دسترسي تصادفي ناميده ميشود.
در اكثر مواقع از آن صرفاً با نام Ram يا حافظه ياد ميكنند. Ram كامپيوتر مانند همين ميزي است كه پشت آن كار ميكنيد. براي اينكه بتوانيد با فايلهاي موجود در فايل كار كنيد بايد فضاي كافي براي سازماندهي اين فايلها بر روي ميز وجود داشته باشد.
هرچه ميز كوچكتر باشد تعداد فايلهايي كه ميتوان همزمان روي آنها كار كرد كاهش خواهد يافت. به همين ترتيب هرچه ميزان رم كمتر باشد اسناد و برنامههاي كمتري ميتوانند به طور همزمان در كامپيوتر اجرا شوند.
به همين علت رم يكي از قطعاتي است كه ارتقاء آن، از ديگر قطعات رايجتر ميباشد. هرچه رم بيشتر باشد تعداد فايلهايي كه ميتوان به طور همزمان روي آنها كار كرد بيشتر خواهد بود.
همچنين كار با اين فايلها با سرعت بيشتري انجام ميشود. افزودن حافظه رم مانند استفاده از اين جعبهي سيمي بر روي ميز است، اين جعبه فضاي بيشتري براي جستوجو در ميان فايلهاي روي ميز ايجاد ميكند.
همچنين قابليت كار بر روي چند فايل به صورت همزمان را افزايش ميدهد.
قطعهي ديگري كه به آن ميپردازيم CPU ميباشد، كه مخفف Central Processing Unit است و به معناي واحد پردازش مركزي ميباشد.
گاهي اوقات به آن پردازشگر نيز ميگويند. اين قطعه را از آن جهت مغز كامپيوتر ميگويند كه تمام كارهاي كامپيوتر را انجام ميدهد، از پردازش دستورات برنامههاي در حال اجرا گرفته تا فعال نگه داشتن سيستمعامل.
به عنوان مثال ميتوانيم بگوييم، CPU نقش كارمندي را اجرا ميكند كه پشت ميز نشسته است و كار مرتب كردن فايلهه در پشت ميز را انجام ميدهد.
ممكن است فايلهاي بسيار زيادي براي پردازش و سازماندهي وجود داشته باشد، اما بدون آن كارمند هيچ كاري بر روي آن فايلها انجام نخواهد شد، ميتوانيد با ارتقاء هارد درايو امكان ذخيرهي فايلهاي بيشتري را فراهم نماييد، اين كار مانند افزودن يك File Cabinet جديد ميباشد.
افزودن به حافظهي RAM، همانند كار روي يك ميز بزرگ خواهد بود، در آن صورت ميتوانيد به طور همزمان بر روي فايلهاي بيشتري كار كنيد.
يك CPU به ندرت ارتقاء پيدا ميكند، چرا كه در داخل كامپيوتر لهيم شده و تعويض آن كار سادهاي نيست.
بنابراين طبق همان مثالي كه گفته شد، هرچقدر كه كارمند بتواند قابليتش را ارتقاء دهد، CPU نيز ميتواند ارتقاء پيدا كند.
البته علاوه بر هارد درايو، Ram و CPU، قطعات ديگري نيز در يك كامپيوتر وجود دارد، به عنوان مثال كارت گرافيك، پورتهاي USB، CD-ROM Drive، DVD-ROM Drive، Expansion carts، و غيره از قطعات موجود در يك كامپيوتر ميباشد.
اما مهمترين قطعات براي ارزشيابي يك كامپيوتر، RAM، Hard drive و CPU ميباشد.
در درسهاي آينده به معرفي قطعات ديگر كامپيوتر خواهيم پرداخت.
7 comments
خوب بود
ولی زیاد کاکل نبود
اگه نحوه اتصال تمام قطعات داخل کیس را هم می گذاشتید خیلی بهتر میشد
بازم ممنون
زیاد به درد من نخورد
اگه تو سایت راهنمای خرید لپتاپ دانشجویی خوب را هم بزارین خیلی عالی میشه
با قیمت و قطعات سخت افزاری
عالی بود ممنون
مونون خيلي خوب بود ولي چرا مطالب را با تصوير و صدا بصورت يك فايل آموزشي مستند ارائه نمي دهند كه در زمان بسيار كمتر و دقيقتر به جزئيات موضوع پي برد
باز متشكرم و خوب بود
salam
mamnon az shoma ke amno komak kaden thanks you
سلام خوب بود ممنون
ساده و پر محتوا معرفی کردید .. مرسی …
از زحمات شما تشکر میکنم