شبکه اترنت (Ethernet) یکی از پروتکلهای شبکه محلی (local-area network) هست که سال ۱۹۷۳ توسط روبرت متکالف (Robert Metcalfe) و دیگران در زیراکس پارک (Xerox PARC) ایجاد شد و اسم اصلی اون شبکه Alto Aloha هست. اون اولین شبکه برای فراهم کردن دسترسی چندگانه/تشخیص برخورد (CSMA/CD) بود، اترنت یک راهحل برای شبکه سریع و قابلاطمینان هست که امروزه به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیره.
آداپتور اترنت
رابط اترنت یا کنترلکننده اترنت (Ethernet controller) اصطلاحی هست که برای توصیف کارت شبکه اترنت که برای اتصال یک رایانه رومیزی به شبکه هست استفاده میشه.
چگونگی اتصال کابل اترنت
اگه شما شبکه خانگی خودتون رو راهاندازی کنید یا یک کابل اترنت رو به کامپیوترتون متصل کنید، هردو یکسان هست. به دنبال چیزی بگردید که شبیه جک سیم تلفن بزرگ هست، مثل تصویر پایین. وقتی که اون رو پیدا کردید، اتصال کابل رو به داخل پورت فشار بدید تا صدای کلیک رو بشنوید. اگه اتصال به درستی انجام بشه، یک نور سبز باید دیده بشه که نشاندهنده سیگنال هست.
برای قطع کابل اترنت، روی تب بالایی فشار بیارید و اتصالدهنده رو خیلی آرام بکشید.
نکته: وقتی میخواهید اتصال رو قطع کنید، همیشه رابط رو بکشید نه کابل رو.
استانداردهای اترنت
در زیر فهرستی از استانداردهای مختلف اترنت و اطلاعات بیشتری در مورد هر کدوم از اونها آورده شده.
اترنت ۲ / DIX / 802.3
اترنت ۲ یک نسخه بازبینی شده از اترنت هست که توسط شرکت تجهیزات دیجیتال (Digital Equipment Corp)، اینتل (Intel)، و زیراکس (Xerox) بازنویسی شده. اترنت ۲ به DIX (دیجیتال، اینتل و زیراکس) و ۸۰۲.۳ هم شناخته میشه.
اترنت سریع /۱۰۰BASE-T/802.3u
اترنت سریع ( ۱۰۰BASE-T یا ۸۰۲.۳u ) یک پروتکل ارتباطی برای به اشتراکگذاری دادهها با نرخ ۱۰۰ میلیون بیت در ثانیه به جای استاندارد ۱۰ میلیون بیت در ثانیه هست. اترنت سریع روی یک شبکه که دارای بیشتر از ۵ سیمکشی بهم تابیده هست کار میکنه.
دو استاندارد ۱۰۰BASE-T در دسترس هست. اولین استاندارد شناختهشده به عنوان ۱۰۰BASE-T از CSMA/CD استفاده میکنه. استاندارد دوم ، معروف به ۱۰۰VG-AnyLAN یا ۸۰۲.۱۲ مشابه استاندارد قبلی هست، با این تفاوت که از یک چارچوب اترنت متفاوت برای ارسال دادههای خود استفاده میکنه.
۱۰۰BASE-T با سه تکنولوژی کابل مختلف در دسترس هست
- ۱۰۰BASE-T4 = با استفاده از چهار جفت سیم بهم تابیده تلفن کار میکنه و برای شبکههایی که به یک جفت سیم بهم تابیده با کیفیت پایین، در یک اترنت ۱۰۰ Mbps نیاز دارن، استفاده میشه.
- ۱۰۰BASE-TX = توسط ANSI 100BASE-TX طراحی شد، با عنوان ۱۰۰BASE-X نیز شناخته شده، ۱۰۰BASE-TX با استفاده از دو جفت سیم بهم تابیده کار میکنه.
- ۱۰۰BASE-FX = طراحی شده توسط ANSI ، ۱۰۰BASE-FX از ۲ پایه کابل فیبر استفاده میکنه .
اترنت SNAP
اترنت SNAP مخفف پروتکل دسترسی subnetwork Ethernet هست و یک پروتکل Ethernet هست که پروتکلهای قدیمی و جدید رو قادر میسازه در نوع ۱LLC محصور بشن.
گیگابیت اترنت/۱۰۰۰BASE-T/802.3z/802.ab
گیگابیت اترنت هم به عنوان ۱۰۰۰BASE-T یا ۸۰۲.۳z / 802.3ab شناخته شده. این تکنولوژی بعدی اترنت هست که از چهار سیم مسی رده ۵ ( Cat 5 & Cat 5e) که قادر به انتقال ۱گیگابیت در ثانیه هستن، استفاده میکنه.
۱۰ گیگابیت اترنت/۸۰۲.۳ae
۱۰ گیگابیت، ( ۱۰GE یا ۱۰ GbE یا ۱۰ GigE ) هم به عنوان یک استاندارد جدید شناخته میشه که در سال ۲۰۰۲ منتشر شد و تا ۱۰ گیگابیت بر ثانیه رو پشتیبانی میکنه. اترنت ۱۰ گیگابیت برخلاف استانداردهای اترنت قبلی نقطه کاملا دوطرفه رو برای لینکهای نقطهای تعریف میکنه که با سوئیچهای شبکه مرتبط هستن. عملیات نیمه مضاعف، CSMA/CD (حامل دسترسی چندگانه با تشخیص برخورد) و هاب در ۱۰ GbE وجود نداره .
۱۰۰۰BASE-CX
۱۰۰۰BASE-CX یک کابل مسی با استاندارد اترنت هست که دیگه مورد استفاده قرار نمیگیره. استاندارد ۱۰۰۰BASE-T جایگزین ۱۰۰۰BASE-CX شد .
۱۰۰۰BASE-LX
۱۰۰۰BASE-LX یک فیبر نوری گیگابایت اترنت هست که روی فیبر تک حالت کار میکنه .
۱۰۰۰BASE-SX
۱۰۰۰BASE-SX استاندارد فیبرنوری گیگابایت هست که روی فیبر چند حالته با فواصل معمولا تا ۵۵۰ متر (۱۸۰۴ فوت) عمل میکنه.