هنگام مراجعه به یک پردازنده یا CPU کامپیوتر، GHz فرکانس ساعت هست، همچنین به عنوان نرخ ساعت (clock rate) یا سرعت در ساعت (clock speed) هم شناخته شده، که نشون دهنده یک چرخه زمان هست. یک مدار نوسانگر مقدار کمی الکتریسیته رو به یک کریستال که برای هر ثانیه در کیلوهرتز (kHz)، مگاهرتز (MHz) یا گیگاهرتز (GHz) اندازهگیری میشه، تامین میکنه. “Hz” مختص Hertz هست و “k” نشوندهنده کیلو (هزار)، “M” نشوندهنده مگا (میلیون) و “G” نشوندهنده گیگا (هزار میلیون) هست.
سرعت اولین پردازندههای کامپیوتر kHz بود. برای مثال، اولین پردازنده، اینتل ۴۰۰۴ با سرعت ۷۴۰ کیلوهرتز کار میکرد. پردازندههای بعدی با سرعت مگاهرتز کار میکردن، پردازنده اینتل پنتیوم در سرعتهای ۶۰ تا ۳۰۰ مگاهرتز در دسترس بود. پردازندههای امروزی در محدوده GHz عمل میکنن.
هرچه عدد GHz برای یک پردازنده بالاتر باشه، سرعت پردازش دادهها سریعتر میشه. اولین پردازنده ۱ گیگاهرتزی برای رایانههای مصرفی در مارس ۲۰۰۰ توسط AMD و Intel منتشر شد. پردازندهها در حال رسیدن به ۳.۸ گیگاهرتز یا سرعتهای بالاتر با هستههای چندگانه هستن.
توجه: گیگا هرتز (GHz) یک واحد اندازهگیری برای جریانهای متناوب (AC) و یا الکترومغناطیسی (EM) هست که برابر با ۱.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰ (یک میلیارد هرتز) هست.