مرورگر وب (web browser) یا مرورگر اینترنت (Internet browser) که معمولاً در گفتار به مرورگر خلاصه میشه، نرمافزار کاربردیست که به عنوان یک ابزار ساده برای ارائه و کشف محتوا در وب جهانی طراحی شده. بخش های مختلف محتوا از جمله تصاویر، فیلمها و صفحات وب، با استفاده از لینکها به هم متصل شده و با URLها (Uniform Recourse Identifiers) طبقه بندی میشن که از طریق مرورگر قابل مشاهده هستن.
تاریخچه
در طی این سالها مرورگرهای مختلف وب تولید شده و از دور خارج شدن. اولین مرورگر وب، به نام WorldWideWeb (که بعدا به Nexus تغییر نام داد)، توسط Tim Berners-Lee در سال ۱۹۹۰ اختراع شد. ولی، اولین مرورگر محبوب در سراسر جهان و مرورگری که به محبوبیت و استفاده آسون از اینترنت کمک کرد، در سال ۱۹۹۳ توسط Mark Andreessen با نام NCSA Mosaic منتشر شد. Netscape اولین مرورگر وب گرافیکی جهان بود که انقلابی در روش استفاده از وب رو به وجود آورد. او بعدها شرکت خودش رو با نام Netscape افتتاح کرد و در سال ۱۹۹۴ مرورگر Netscape Navigator رو عرضه کرد که سریعاً به محبوبترین مرورگر وب جهان تبدیل شد. در سال ۱۹۹۵ مایکروسافت با عرضه Internet Explorer اولین قدم رو در رقابت مرورگرها برداشت و در سال ۲۰۰۲ با ۹۵٪ تعداد کاربر تبدیل به محبوبترین مرورگر جهان شد.
لیست مرورگرهای مشهور و لینک دانلود
توجه: لینکهای زیر در یک پنجره جدید باز میشن. پس از دانلود، باید پوشه دانلود کامپیوترتون رو باز کنید و نرمافزار رو اجرا کرده و روی گزینه install کلیک کنید تا مرورگر وب در رایانه شما نصب شود.
- گوگل کروم (Google Chrome)
- موزیلا فایرفاکس (Mozilla Firefox)
https://www.mozilla.com/firefox
- اُپرا (Opera)
- سافاری (Apple Safari) برای سیستم عامل های ios و مک
- نکته: تا زمانی که کامپیوتر شما از مرورگر وب پشتیبانی میکند، شما میتونید یکی و حتی همهی مرورگرهای بالا رو داشته باشید و حتی همزمان اونها رو اجرا کنید.
اجرای یک مرورگر وب بعد از نصب
زمانی که شما برای اولینبار مرورگر اینترنت خودتون رو باز میکنید، به طور معمول صفحه اصلی شما رو بارگذاری میکنه. بعد از اجرای برنامه، میتونید هر یک از لینکها رو باز کنید و یا از نوار جستجو کمک بگیرید تا هر چیزی رو که میخواهید، جستجو کنید.
- توجه: اگر شما تنظیمات مرورگر خودتون رو تغییر دادید و یا اون رو بروزرسانی کردید، ممکن هست آخرین صفحات وب باز شده یا تمام زبانههایی که آخرین بار باز کردید و بستید، باز بشن.
موارد مورد نیاز برای استفاده از مرورگر وب
مرورگر وب برای اجرا نیاز به یک رایانه، گوشی هوشمند و یا تبلت داره و برای استفاده از اون به یک اتصال اینترنتی داخلی و یا اتصال با wifi نیازمند هست.
ظاهر نوار ابزار در مرورگرهای قدیمی و جدید
هر مرورگر وب دارای یک نوار ابزار هست که به شما کمک میکنه راه خودتون رو در اینترنت پیدا کنید. همانطور که در تصاویر زیر دیده میشه، نوار ابزار تغییرات قابل توجهی رو به منظور بهینهسازی ظاهر و قابلیت اون داشته ولی هیچوقت نوار آدرس در اونها پنهان و یا منتقل نشده.
دکمههای نوار مرورگر، منوها و توابع
همونطور که در بخش قبلی ذکر شد، با گذشت زمان، بسیاری از دکمهها و گزینههای مرورگر اینترنت به طور کامل منتقل شده و یا کاملا دور انداخته شدن. در نتیجه، برخی از گزینههای ذکر شده در زیر ممکن هست در مرورگر شما قابل مشاهده نباشن.
نکته: در مرورگرهای خاص، با فشار دادن کلید Alt در صفحه کلید، گزینههای پنهان رو نمایش میده.
تنظیمات یا منو (Settings/Menu)
تقریبا تمام مرورگرهای وب امروزی، گزینههای پیشرفته و ویژگیهای پیشرفته رو به گوشه سمت راست یا چپ پنجره مرورگر منتقل کردهاند. در هر مرورگر دکمه منو متفاوت هست:
- به عنوان مثال، اینترنت اکسپلورر از دکمه ، گوگل کروم از دکمه ، موزیلا فایر فاکس از دکمه و اپرا از دکمه استفاده میکند.
دکمه بازگشت (Back)
با دکمه برگشت (Back) میتونید از صفحهای که در حال حاضر مشاهده میکنید به صفحه قبلی که شما در اونجا بودید، مراجعه کنید. معمولا این دکمه شبیه یک فلش به سمت چپ هست.
دکمه رو به جلو (Forward)
دکمه رو به جلو و یا بعدی، شما رو به صفحهای که بعد از صفحهای در حال نمایش هست رفته و دوباره برگشتید هدایت میکنه. اگر شما بعد از صفحه در حال اجرا به صفحه دیگری نرفته باشید، این دکمه غیرفعال (به رنگ خاکستری) بوده و کار نمیکنه.
متوقف کردن (Stop)
دکمه توقف در اکثر مرورگرهای وب امروزی وجود نداره. با این حال، عملکرد اون (برای متوقف کردن بارگذاری یک صفحه وب) با فشار دادن کلید Esc ممکن هست اجرا بشه.
بازخوانی یا بارگیری مجدد (Refresh/Reload)
همونطور که اینترنت رو مرور میکنید، مرورگر دادهها رو بارگیری میکنه، به این معنی که برخی یا همه قسمتهای هر صفحهای که در رایانه شما بازدید میکنید ذخیره میشن. این ویژگی مفید هست زیرا اجازه میده تا کاربران هر بار که از همان سایت بازدید میکنن نیاز به دانلود کامل صفحه نداشته باشن. در برخی از سایتها، ممکن هست بخواهید صفحه رو دوباره بارگذاری (Refresh) کنید تا آخرین نسخه از مطالب (به عنوان مثال در یک سایت خبری) دریافت بشه. دکمه Refresh همچنین میتونه برای بارگیری یک صفحهای که به دلیل خطا بارگذاری نشده، بارگیری کنه.
- نکته: کلید میانبر F5 یا کلید ترکیبی Ctrl+R رو برای بارگذاری مجدد صفحه، روی کیبورد فشار بدید. اگر کلید F5 کار نمیکنه، همچنین میتونید با فشار دادن کلید Ctrl+F5 در ویندوز و در کامپیوتر مک، با فشار دادن دکمههای command+R بر روی کیبورد مجددا صفحه رو بارگذاری کنید.
خانه (Home)
دکمه صفحه اصلی برای بازگشت کاربران به صفحه وب اولیه و یا صفحه پیشفرض استفاده میشه؛ همون صفحهای هست که وقتی مرورگر وب برای اولین بار باز میشه، بارگیری میشه.
جستجو کردن (Search)
در گذشته، دکمه جستجو برای باز کردن یک صفحه جستجوی پیشفرض کاربر یا جستجو در متن موجود در آدرس متن انجام میشد. مرورگرهای امروزی دارای یک کادر متن با نام omnibox هستن، که یک تابع جستجو هست. این تابع جستجو در نوار آدرس ساخته شده.
تمام صفحه (Fullscreen)
این تابع برای نمایش پنجره مرورگر به شکل تمام صفحه استفاده میشه؛ که نوار ابزار، دکمه ها و نوار آدرس رو به صورت موقت مخفی میکنه. معمولا این حالت نمایش، با فشار دادن کلید F11 در صفحه کلید شما روشن و خاموش میشه.
تاریخچه صفحات وب (History)
این ویژگی به کاربر اجازه میده که صفحاتی رو که روزها، هفتهها و یا ماهها قبل باز کردن، دوباره مشاهده کنن. تمام صفحات باز شده در مرورگر، در حافظه اینترنت ذخیره میشن.
- نکته: کلید میانبر تاریخچه برای اکثر مرورگرها، Ctrl+H هست.
علاقمندیها و بوکمارک (Favorites/Bookmarks)
این پوشه، وبسایتها یا صفحههای انتخاب شده توسط کاربر رو ذخیره میکند. اصطلاح “Favorites” بیشتر در مرورگر Microsoft Internet Explorer استفاده میشه؛ در مرورگرهای دیگر این ممکن هست به عنوان بوکمارک یا لیست صفحات مهم (hotlist) شناخته بشه.
چاپ (Print)
این ویژگی، دیگر یک دکمه نیست و ممکن هست از طریق منوی تنظیمات اصلی یا با استفاده از کلید میانبر Ctrl+P بر روی صفحه کلید قابل دسترس باشه.
اندازه یا فونت متن (Font Size)
این دکمه در مرورگرها برای افزایش یا کاهش اندازه فونت مورد استفاده قرار میگرفت که در مرورگرهای امروزی وجود نداره. گزینهای که در حال حاضر این قابلیت رو تحت پوشش قرار میده، گزینه زوم هست.
بزرگنمایی (Zoom)
در مرورگرهای امروزی، با نگه داشتن کلید Ctrl و فشار دادن کلید “+” (کلید بهعلاوه) یا “-” (کلید منها) زوم در اندازه فونت و تصاویر صفحه وب اتفاق میفته. برای بازنشانی عملکرد زوم به اندازه پیش فرض اون، همزمان کلیدهای Ctrl+0 (صفر) رو فشار بدید.
ایمیل (Mail)
برای باز کردن ایمیل کاربر مورد استفاده قرار میگرفت. امروزه این گزینه دیگر در مرورگرهای وب وجود نداره.
ویرایش (Edit)
برای باز کردن و ویرایش صفحه وبی که در حال حاضر باز هست در یک ویرایشگر HTML مورد استفاده قرار میگرفت. امروزه این گزینه در مرورگرهای جدید حذف شده.