آموختن کار با نرمافزارهای مختلف
یکی از نکاتی که باید در روند فراگیری استفاده از برنامهها به آن توجه کنید، این است که بدون ترس و دلهره همه قسمتهای برنامهها را جستجو کرده و روی قسمتهای مختلف کلیک نمایید.
بسیاری از کسانی که تصور میکنند استعداد یادگیری کامپیوتر را ندارند، اغلب از جستجو در قسمتهای مختلف برنامهها خوداری مینمایند چرا که نگرانند، به بخشی از سیستم آسیب برسانند، باید بدانید که هنگام کار با یک برنامه امکان ندارد تغییری غیر قابل بازگشت در آن ایجاد کنید، البته ممکن است به فایل با سندی که روی آن کار میکنید آسیب بزنید، برای حل این مشکل نیز راهحلی سریع وجود دارد،
تقریباً در همه برنامهها در منوی File گزینهای به نام Save as قرار دارد، با کلیک روی این گزینه میتوانید یک کپی از فایل اصلی تهیه نمایید تا دیگر نگران آسیب دیدن آن نباشید.
در این کادر در انتهای نام فایل عبارت copy_ را اضافه میکنیم، حال بر روی Save و سپس در کادر بعدی بر روی Ok کلیک نمایید.
اکنون روی یک نسخه کپی از عکس اصلی کار میکنید، در این حالت میتوانید بدون واهمه از خراب شدن فایل اصلی هر کاری که خواستید روی این عکس انجام دهید بنابراین راه اصلی برای یادگیری استفاده از یک نرمافزار این است که منوهای مختلف آن نرمافزار رفته و به عبارتی با آن بازی کنید، در این مورد با نرمافزار فتوشاپ کار میکنیم، اما این نکته درباره تمام نرمافزارها صادق است.
ابتدا روی منوهای موجود در نوارمنو کلیک کنید، تقریباً در تمام نرمافزارها منوهایی با نام File و Edit وجود دارد، در درسهای بعد به این منوها نیزخواهیم پرداخت، منوهای دیگر معمولاً مختص همان نرمافزار میباشند، حال کمی وفت را به بررسی و مشاهده این منوها اختصاص دهید، معمولاً میتوانید بر اساس دستورات موجود در نوار منو به تواناییهای نرمافزار پی ببرید.
به عنوان مثال در منوی Image مشاهده مینمایید که اکثر دستوارت، به تغییر دادن ظاهر عکس اختصاص دارد، گزینههایی که یک فلش کوچک در کنار آنهادیده میشود نشاندهنده یک منوی دیگر به نام Submenue میباشد، همچنین گزینههایی که در پایان نامشان سه نقطه وجود دارد، نشاندهنده این است که با انتخاب آنها کادر دیگری باز خواهد شد که میتوان گزینههای دیگری را نیز در آن انتخاب کرد.
به عنوان مثال در منوی image گزینه Adjustment گزینه Hue/Saturation را انتخاب کنید، حال در کادر باز شده به دلخواه لغزندههای موجود در این قسمت را درگ کنید.
توجه داشته باشید که همیشه یک دکمه به نام Cancel در این گونه کادرها وجود دارد، کلیک بر روی این دکمه بدون توجه به تمام گزینه هایی که روی این کادر ایجاد نمودهاید تصویر را به حالت قبل بازمیگرداند.
بسیاری از نرمافزارها نوارهای ابزار و پنلهای زیادی دارند، با کلیک بر روی این سربرگها میتوانید پنلهای مختلف را مشاهده کنید.
در بسیاری از برنامهها هنگامی که اشارهگر موس را روی گزینههای مختلف نگهدارید در کادرهای کوچکی به نام Toltips اطلاعاتی درباره آن گزینه نمایش داده میشود، این روش نیز میتواند راهی سریع برای آشنایی با قابلیتهای یک برنامه باشد.
همانطور که مشاهده میکنید با نگهداشتن موس بر روی ابزارهای سمت چپ تصویر علاوه بر نام ابزار کلید میانبر آن نیز نمایش داده میشود. به عنوان مثال این ابزار Crop نام داشته و با فشردن کلید C انتخاب میشود.
هرگز از امتحان بخشها و ابزارهای مختلف ترسی نداشته باشید.
به عنوان مثال در منوی Filter گزینه Brush strokes را باز کرده و گزینه Dark Srtokes را برگزینید.
با این کار پنجرهای دیگر باز میشود در قسمت سمت چپ پیش نمایش تصویر را مشاهده میکنید.
با کلیک بر روی این علامت میتوانید بزرگنمایی پیش نمایش را کاهش دهید.
در قسمت سمت چپ و در کادر مربوط به Brush strokes میتوانید با انتخاب گزینههای مختلف تغییر را در تصویر مشاهده کنید، پس از انتخاب گزینه مناسب بر روی Ok کلیک کنید.
یکی از ویژگی هایی که در درسهای بعد بیشتر به آن خواهیم پرداخت، ویژگی Undo نام دارد این ویژگی که به معنای خنثی کردن تغییرات است در بین بسیاری از برنامهها مشترک میباشد، Undo همواره در منوی Edit قرار دارد، این دستور آخرین تغییری را که در پروژه ایجاد نمودهاید خنثی مینماید، با کلیک روی این گزینه مشاهده خواهید کرد که تغییرات انجام شده بر روی تصویر از بین میرود.
با توجه به وجود چنین گزینهای باید اشتیاق بیشتری برای استفاده از منوها و گزینههای مختلف داشته باشید چرا که هر تغییری قابل برگشت است، در حالی که منوها و ابزارهای برنامه را به دقت بررسی میکنید، با زبان برنامه نیز آشنا میشوید، زبان در اینجا به چگونگی عملکرد و سازماندهی برنامه به علاوه قابلیتها و محدودیتهای آن میباشد،
هدف این نیست که تمامی منوهای برنامهها را به یاد داشته باشید، بلکه می خواهیم با کارهای ممکن در برنامهها و نیز نام منوها و دکمه آشنا شوید، در این شرایط هنگامی که نوبت به استفاده واقعی از برنامه میرسد، احتمالاً نام و مکان دکمهها و منوها با توجه به هدف کاری برای شما تداعی خواهد شد، بنابراین به آسانی آنها را خواهید یافت.
در اکثر برنامهها یک منو به نام Help وجود دارد، در این منو میتوانید دستورالعملهایی را برای ویژگیهای پرکاربرد و یا کارهایی که معمولاٌ انجام میشوند بیابید.
روی گزینه Phptoshop help کلیک میکنیم.
با این کار پنجره help باز شده و کاربر قادر به مطالعه دستورالعمل خواهد بود.
در این درس راههای کلی آشنایی با هر برنامه بررسی شد، البته در این مبحث از اصطلاحاتی بسیار کلی استفاده شد، برای یادگیری عمیق هر کدام از برنامهها زمان زیادی باید صرف کنید، هر چند این نکات ابتدایی پیش زمینهای در کاربر ایجاد مینماید به این ترتیب احساس بیگانگی با نرمافزار را تا حدی از بین میبرد و باعث میشود هنگام انجام کارهای واقعی و اصلی با نرمافزار آشنایی بیشتری داشته باشید.
1 comment
سلام این سایت واقعا بسیار مفید و آموزنده و فراگیر میباشد از تمام دست اندر کاران و زحمت کشان از صمیم قلب تشکر و قدردانی مکنم واز خداوند آرزوی توفق وموفقیت رادارم.