سایر اجزاي كامپيوتر
در بخش گذشته با سه قطعه اصلي كامپيوتر آشنا شديد،در اين بخش به بررسي ساير اجزاي يك كامپيوتر خواهيم پرداخت.
System Unit، يا واحد سيستم نامي است كه به Case كامپيوتر كه قطعات و اجزاي يك كامپيوتر در آن قرار ميگيرند، گفته ميشود.
اين واحد انواع مختلفي از جمله: Midi، mini، tower و Rackable يا Rackmount دارد.
مادر برد يا Main Board، برد اصلي سيستم ميباشد كه تمام اجزاي ديگر از جمله، RAM، Hard، CPU و ساير اجزاي كامپيوتر به آن متصل ميشود.
BIOS مخفف Basic Input/Output System و به معني سيستم اصلي ورودي و خروجي ميباشد. BIOS تراشهاي است كه بر روي مادربرد قرار دارد و نرمافزار لازم براي اجراي سيستم عامل توسط كامپيوتر را دار ميباشد.
اين قطعه يك حافظه از نوع Rom يا Read Only Memory به معني حافظه فقط خواندني ميباشد. اين امر به اين معني است كه اطلاعات موجود بر روي آن تنها يك بار نوشته شده و هرگز تغيير نميكند. هر چند انواع جديدتري از آن وجود دارد كه فلش بايوس ناميده ميشود و ميتوان اطلاعات آنها را تغيير داد.
پورتها درگاههايي براي ارتباط با دستگاههاي جانبي ميباشند. پورتها در دو نوع سريال و پارالل يا موازي عرضه ميشوند.
پورتهاي سريال مانند پورتهاي USB و پارالل مانند پورتهاي LPT ميباشند.
البته در گذشته از نوعي پورت سريال به نام Com استفاده ميشد، اما با ورود USB Port ها اين پورتها از رده خارج شدند.
در مورد انواع پورتها در درسهاي آينده توضيح خواهيم داد.
مانيتور يا صفحه نمايش، وسيله اصلي نمايش اطلاعت خروجي به كاربر ميباشد.
صفحه كليد يا كيبورد يك Device ورودي است كه امكان وارد كردن اطلاعات را به كاربر ميدهد.
ماوس يك Device ديگر است كه كار با سيستمعاملهاي گرافيكي را راحتتر ميسازد.
با استفاده از اين Device ميتوانيد در قسمتهاي مختلف سيستمعامل پيمايش كرده و اعمال مختلفي را انجام دهيد.
CD-ROM يا DVD-ROM براي دريافت اطلاعات از CD يا DVD ميباشد.
امروزه اغلب اين DVD-ROM ها توانايي نوشتن بر روي DVD يا CD را دارا ميباشند. همچنين نوع جديدي از اين Device ارائه شده كه Blu-ray نام دارد و انواع جديد از ديسك را براي ذخيرهي مقدار بيشتري از اطلاعات پشتيباني ميكند.
كارتهاي صدا براي شنيدن صداهاي داخل سيستمعامل به كار ميرود. امروزه از اين كارتها به صورت مجزا به ندرت استفاده ميشود، به اين علت كه در مادربردهاي جديد كارت صدا به صورت On Board عرضه ميشود.
در صورتي كه بخواهيد صدايتان را روي ديسك ذخيره كنيد، ميتوانيد از اين كارت استفاده نماييد.
كارت گرافيك باعث ارتقاء سطح نمايش گرافيك سيستم ميشود. هرچه اين كارت قويتر باشد، وضوح و روان بودن تصاوير در سيستمعامل بيشتر ميباشد. اين كارتها انواع مختلفي دارد و با توجه به كاربردهاي متفاوت قيمت و كارايي متفاوتي نيز دارد.
مودم (Modem) كه مخفف Madulator-Demadulator ميباشد، وسيله ايست كه دادههاي ديجيتال را به يك سيگنال آنالوگ تبديل نموده و از طريق كانالهاي مخابراتي ارسال ميكند.
همچنين ميتواند يك سيگنال آنالوگ را به دادههاي ديجيتال تبديل كند، اين كار به اين دليل صورت ميگيرد كه يك سيگنال آنالوگ را به راحتي ميتوان از طريق خطوط مخابراتي ارسال كرد. اما براي ارسال دادههاي ديجيتال اين كار به راحتي صورت نميگيرد، با استفاده از مودم به راحتي ميتوان به اينترنت و يا هر شبكهي ديگري دست يافت، انواع مختلفي از مودم مانند ADSL Modem و Dialup Modem موجوداند.
نوع ديگري از مودم نيز وجود دارد كه از طريق كانالهاي بيسيم ارتباط با شبكهها را مقدور ميسازد.
چاپگر يا پرينتر، يك دستگاه جانبي خروجي است كه امكان مشاهده دادههاي خروجي بر روي كاغذ را فراهم ميآورد.
چاپگرها انواع مختلفي دارند كه ميتوانند ليزري، جوهرافشان و يا سوزني باشند. همچنين با توجه به رنگهاي قابل پرينت ميتوانند سياه و سفيد و يا رنگي باشند.
اسكنر نيز يك دستگاه جانبي براي تصوير برداري از هر سند چاپ شده ميباشد. به عنوان مثال ميتوان با استفاده از آن عكسها و اسنادتان را اسكن نموده و از آنها استفاده كنيد.