استفاده از ابزار مناسب
پس از آشنایی با نحوهی نصب و حذف برنامهها باید بتوانید به سرعت تشخیص دهید که برای یک کار خاص از چه برنامهای باید استفاده شود. رایجترین نرمافزارها شامل نرمافزارهای واژهپرداز، ویرایشگر عکس، طراحی گرافیک، صفحهبندی، صفحه گسترده و احتمالاً برنامههای ویرایشگر صوت و تصویر میباشد. اما نکتهای وجود دارد که ممکن است بدیهی به نظر بیاید، نهایت تلاش خود را انجام دهید که فایلهای خود را توسط مناسبترین نرمافزارها ایجاد نمایید.
به عنوان مثال اکنون برنامهی Adobe Photoshop در حال اجرا میباشد. این برنامه یک ویرایشگر تصویر میباشد. میتوانید یک سندخالی فتوشاپ، مانند این سند را ایجاد کنید.
سپس ابزار Text را انتخاب نموده و پس از کلیک روی صفحه، عبارت مورد نظر را تایپ کنید. اما توجه داشته باشید که فتوشاپ برای کار با متون حجیم، طراحی نشده است. در این برنامه میتوان از متون، در ترکیب با تصاویر استفاده کرد. اما در واقع فتوشاپ یک برنامهی ویرایشگر تصویر است و باید برای همین کار مورد استفاده قرار بگیرد.
برای نگارش مقالات یا نامهها میتوانید از یک نرمافزار واژهپرداز، مانند Microsoft Word استفاده نمایید. واژهپردازها اصولاً برای کار روی متن طراحی شدهاند. در این برنامه میتوانید از ابزارها و کنترلهای بیشتری نسبت به فتوشاپ برای کار با متن، به خصوص متنهای چند صفحهای استفاده نمایید.
چنانچه قصد دارید که یک سند طولانی که هم متن و هم تصویر در خود داشته باشد، ایجاد کنید، میتوانید از واژهپردازها استفاده نمایید.
در هر صورت میتوانید از برنامههای تخصصی این کار مانند Adobe InDesign نیز استفاده نمایید.
این برنامه مخصوص صفحهبندی است و ابزارهای قدرتمند زیادی را برای ایجا بروشورها، کتابهای تبلیغاتی و مانند آنها، در اختیار قرار میدهد. هنگامی که با برنامههای صفحهبندی کار میکنید به احتمال زیاد، کار فقط به این نرمافزارها محدود نخواهد شد. از آنجایی که بروشور یا کتاب مذکور دارای عکسهایی نیز میباشد، باید از نرمافزارهای ویرایشگر عکس مانند فتوشاپ نیز استفاده نمایید. جرا که عکس قبل از قرار گیری در یک کتاب باید به دقت تنظیم و کادر بندی شده باشد.
واژهپردازهایی مانند Word، تا حدودی قابلیت ویرایش عکس را نیز دارا میباشند. اما در مقابل نرمافزاهایی مانند فتوشاپ که کاملاً به این امر اختصاص یافتهاند، بسیار محدوداند. بحث اصلی ما یافتن ابزار مناسب برای انجام هر کار است.
چنانچه قصد طراحی اشکال گرافیکی یا یک لوگو را دارید، باید از Adobe Illustrator یا In Design استفاده نمایید.
هنگامی که مجموعهای از نرمافزارها را در اختیار داشته باشید باید بدانید که برای هر هدف خاص از کدام نرمافزار استفاده کنید. بخشی از این دانش از طریق مطالعه دربارهی برنامههایی به دست میآید که روی کامپیوتر نصب کردهاید و یا قصد خرید آنها را دارید. همچنین در وبسایتهای تولیدکننگان میتوانید اطلاعاتی در بارهی محصولات آنها به دست آورید.
به عنوان مثال، مرورگر ویندوز یعنی Internet Explorer را باز کنید، در نوار آدرس، عبارت Microsoft.com را تایپ نمایید، به این ترتیب، پس از فشردن کلید Enter به سایت شرکت مایکروسافت، هدایت میشوید. دراین وبسایت میتوانید اطلاعاتی دربارهی تمام محصولات این شرکت به دست آورید.
برای مثال روی لینک Products سپس All Office Products کلیک کنید، با استفاده از نوار لغزنده به پایین صفحه بروید، در قسمت Learning Resources و Help by product میتوانید به انواع راهنمایی درباره محصولات Office دسترسی داشته باشید. کسی که از این برنامه، هیچگونه اطلاعی نداشته باشد، میتواند با مراجعه به این صفحه، به راهحل مشکل خود دست پیدا کند.
در این قسمت نیز میتوانید برخی از محصولات را دانلود نمایید.
برای مثال در قسمت Offoce2010 با کلیک بر روی Try it for free، به صفحه بعد هدایت میشوید.
در این صفحه با کلیک روی Try Now میتوانید یک نسخهی آزمایشی ۶۰ روزه از این محصول را دانلود و نصب نمایید. بسیاری از شرکتهای تولید کننده نرمافزار، نسخههای مجانی یا آزمایشی از محصولاتشان را در وبسایت قرار میدهند. میتوانید با مراجعه به این وبسایتها و بررسی محصولات، نرمافزار مورد نیاز خود را دریافت کنید.
هنگامی که با نرمافزاهای موجود در بازار آشنایی پیدا کنید، میتوانید به دقت بیشتری تصمیم بگیرید که چه کاری را توسط چه نرمافزاری انجام دهید. چنانچه برای اهداف شخصی کار میکنید، هیچ اجباری نیست که به عنوان مثال، برای ایجاد فایلهای متنی، از فتوشاپ استفاده نمایید. در این حالت تنها نتیجهی نتهایی برای شما اهمیت دارد و استفاده از فتوشاپ برای کار با متن برای شما راحتتر است. از نظر فنی مانعی برای این کار وجود ندارد. اما در صورتی که با افراد دیگری نیز همکاری میکنید، استفاده از نرمافزار مناسب برای هر کار اهمیت زیادی دارد.
به عنوان مثال نباید با استفاده از فتوشاپ برای دیگران فایل متنی ایجاد کرد. چرا که ابزارهای ویرایش متن در فتوشاپ، قابل مقایسه با Microsoft Word نمیباشد. همچینن هنگامی که با دیگران همکاری میکنید، آنها باید توانایی باز نمودن و ویرایش کردن فایلهای ارسالی شما را داشته باشند. چنانچه یک سند Word برای همکارانتان ارسال میکنید، باید روی کامپیوتر آنها نیز، نرمافزار Word و یا نرمافزار سازگار با Word، نصب شده باشد.
در درسهای آینده به بررسی روشهایی برای تبدیل کردن اسناد به PDF خواهیم پرداخت، از این طریق، همه میتوانند فایلهای مورد نظر را باز کرده و بخوانند. البته برای به اشتراک گذاشتن فایل، همچنان بهترین راهحل آن است که هر دو طرف از نرمافزار یکسان استفاده نمایند. بنابراین زمانی را برای آشنا شدن با نرمافزارهای نصب شده بر روی کامپیوترتان اختصاص دهید.
چنانچه از کارکرد یک نرمافزار اطلاعی نداشتید، میتوانید از طریق وبسایت شرکت سازنده، اطلاعاتی کسب کنید و یا از منوی Help که در خود نرمافزار موجود است، استفاده نمایید.
به عنوان مثال، در برنامهی Word با کلیک روی سربرگ File و سپس کلیک روی Help، میتوانید به گزینههای Help این نرمافزار دسترسی پیدا کنید.
با کلیک روی Microsoft office help، Help نرمافزار باز میشود. حال میتوانید متن دستورالعمل را مشاهده نمایید.
چنانچه نرمافزار مورد نیاز را در اختیار ندارید، از همکاران و یا همکلاسیهایتان بخواهید، نرمافزار مناسبی به شما پیشنهاد نمایند. احتمالا ً نرمافزاهای مورد نیاز شما روی کامپیوتر همکارانتان موجود است. بنابراین میتوانید از آنها در بارهی نرمافزار مناسب، راهنمایی بخواهید.