۵ مورد یکسان در برنامههای مختلف
استفاده و درک بعضی از نرمافزارها آسانتر از بعضی دیگر میباشد، هر چه در کار با کامپیوتر و نرمافزارهای مختلف باتجربهتر شوید متوجه خواهید شد که تمام برنامهها دارای ویژگیها و ابزارهای مشترکی میباشند، چنانچه اکنون کاربری مبتدی باشید احتمالاً کسانی را دیدهاید که بدون اینکه قبلاً حتی نرمافزاری را دیده باشند میتوانند با آن کار کنند، مطمئناً این امر شما را متعجب ساخته است، استعداد و علاقه به کامپیوتر در این زمنیه میتواند بسیار مفید باشد، اما این کاربران با تجربه بخشهای مختلف بین نرمافزارها را میشناسند، و میدانند برای پیدا کردن دستور مورد نظرشان چه قسمتهایی را جستجو نمایند.
در این درس پنج ویژگی مشترک بین برنامهها را بررسی میکنیم. این پنج ویژگی تفریباً در تمام برنامهها جایگاه و عملکرد یکسانی دارد،
اولین ویژگی مشترک منوی فایل میباشد، دراین تصویر میتوانید منوی فایل را در چندین برنامه مشاهده نمایید، این منو معمولاً دستوراتی مثل New، Open، Save، Close و Print را در خود دارد.
دستور New بسته به نوع برنامه برای ایجاد یک سند، تصویر، و با پروژه جدید اختصاص دارد.
Open فایلها یا پروژههایی که قبلاٌ ایجاد یا روی آنها کار کردهاید را باز مینماید،
گزینه Save فایلی را که بر روی آن در حال کار هستید را ذخیره میکند.
Close فایل را میبندد اما برنامه در حال اجرا باقی میماند.
چنانچه برنامه قابلیت Print داشته باشد گزینه Print در منوی فایل موجود است.
برنامههایی مانند واژهپردازها، برنامههای صفحهگسترده و یا برنامههای ویرایشگر تصاویر این اینگونهاند.
ویژگی مشترک بعدی گروهی از دستورات یعنی Cut، Copy، Paste را شامل میشود، تمام این دستورات در منوی Edit قرار دارند، این سه دستور به عنوان یک ویژگی مشترک در نظر گرفته میشوند، چرا که بسیار به یکدیگر وابستهاند. این دستورات معمولاً بیشتر در برنامههایی استفاده میشوند که عمل تابپ در آنها انجام میگیرد.
پس از تابپ یک متن در صورت تمایل به کپی کردن و یا انتقال دادن آن به یک مکان یا یک فایل دیگر بایداز این دستورات استفاده نمایید.
در درس پردازشگر متن به طور مفصل به این دستوارت پرداخته شده است، اما اینجا نیز نگاه کوتاهی به آنها خواهیم داشت.
گزینه Cut در مواردی استفاده میشود که قصد دارید متن را جابهجا کنید، به عنوان مثال در برنامه Microsoft Word میخواهیم جملهای از این پارگراف را انتخاب کرده و به ابتدای آن انتقال دهیم.
ابتدا با فشردن کلیک چپ و درگ کردن از ابتدای جمله یا انتهای آن را هایلایت نمایید.
در ظاهر پیشفرض Word2010 که در تصویر دیده میشود منوهای سنتی File، Edit و غیره وجود ندارد؛ برای دسترسی به گزینههایی که معمولاً در منوی فایل قرار دارند، روی سربرگ File در گوشه بالا سمت چپ کلیک کنید، حال میتوانیدگزینههای Save، Open، New و غیره را مشاهده کنید.
اما دستورات Cut، Copy و Paste در سربرگ Home قرار دارند، روی Cut کلیک کنید،
این عمل جمله انتخاب شده را موقتاً از سند حذف میکند؛ همانطور که گفته شد در دیگر برنامهها دستور Cut در منوی Edit قرار دارد.
اکنون نشانگر موس را در محلی قرار دهید که میخواهید متن حذف شده در آنجا قرار گیرد. حال دکمه Paste را کلیک کنید تا متن Cut شده مجدداً مشاهده شود. در برنامههای دیگر Paste نیز در منوی Edit قرار گرفته است.
دستور Copy متن انتخاب شده را به همان صورت رها کرده و تنها یک کپی از آن در Clipboard ایجاد میکند. Clipboard بخش ویژهای از حافظه است که کامپیوتر از آن برای ذخیره کردن موقت اطلاعاتی استفاده میکند که Copy یا Cut شده اند.
فرض کنید میخواهیم یک سند دیگر ایجاد نموده و میخواهیم اطلاعات موجود در بالای این سند را در ابتدای آن سند نیز تکرار نماییم. بنابراین با کلیک رو درگ اطلاعات مذکور را انتخاب مینماییم.سپس روی Copy کلیک کنید.
ظاهراٌ اتفاقی نمیافتد چراکه عمل کپی کردن در سند هیچ گونه تغییری ایجاد نمینماید. تنها یک کپی از متن انتخاب شده به طور موقت در حافظه ذخیره میشود.
حال کافی است نشانگر موس را در جای دیگر یا در سنددیگر قرار داده و دکمه Paste را کلیک کنید.
به عنوان مثال پس از کلیک بر روی سربرگ File گزینه New را انتخاب کنید. حال بر روی Blank Document دو بار کلیک کنید.
اکنون کافی است دکمه Paste را کلیک نمایید. با این کار یک کپی از متن انتخاب شده به این سند افزوده میشود.
مشاهده نمودید که این سه دستور که در اکثر برنامهها وجود دارند، چگونه عمل میکنند.
گزینههای Cut، Copy و Paste در برنامههای ویرایشگر تصویر نیز وجوددارد. در آنجا میتوانید عکس، و دیگر آیتمهای گرافیگی را Copy یا Cut کرده و در فایلهای دیگر Paste نمایید.
ویژگی سوم شامل مجموعهای از دستورات شامل Undo، Redo یا Repeat میشود. این دستورات نیز در منوی Edit قرار دارند. هرگاه در عکس یا متن تغییری ایجاد میکنید که میخواهید این تغییر بازگردانی شود از دستور Undo استفاده خواهید کرد. تقریباً درتمام برنامهها دستور Undo وجود دارد. این دستور آخرین تغییری را در متن ایجاد شده است بازگردانی میکند.
در بسیاری از برنامهها حتی چندین سطح برای Undo وجود دارد در نتیجه میتوانید چند تغییر ایجاد شده در فایل را بازگردانی کنید؛ با وجود این دستور میتوانید هر تغییری که در بر روی فایل ایجاد نموده و اطمینان داشته باشید که این تغییر همیشگی نخواهد بود.
به عنوان مثال برای مشاهد تاثیر افکتهای مختلف بر روی میتوانید بعد از اجرای هر افکت یک بار دستور Undo را اجرا کنید.
دستور Redo به اندازه Undo کاربرد ندارد، در بعضی از برنامهها این دستور با نام Repeat دیده میشود. در مقابل دستور Undo که تقریباً درتمام برنامهها وجود دارد دستور Redo کمتر دیده میشود.البته ابن میتواند یک نقطه ضعف محسوب شود. چرا که میتوان از Redo به عنوان بک دستور مفید که استفاده از آن صرفهجویی در زمان نیز می شود استفاده کرد.
Redo دو مزیت اصلی دارد، اولین اینکه اگر Undo را انتخاب کرده و سپس تغییر عقیده دادید میتوانید از Redo استفاده نمایید. این عمل فایل را به وضعیت قبل از Undo باز میگرداند، مزیت دوم این است که در بعضی برنامهها پس از ایجاد تغییر در یک آیتم میتوانید از Redo استفاده کرده و همان تغییرات را در آیتمها دیگر نیز اعمال نمایید.
به عنوان مثال در Word2010 آیکونهای Repeat و Undo در بالای صفحه و در نوار Quick Access قرار دارد، هنگامی که پس از انتخاب بخشی از سند فونت آن را تغییر دهید، میتوانیدبا انتخاب قسمتهای دیگر و کلیک روی آیکن Repeat فونت آنها را نیز تغییر دهید.
ویژگی چهارم بخش مربوط به Prefrences یا تنظیمات میباشد.
تقریباً در تمام برنامهها در آن بخشی وجود دارد که میتوانید نحوهی عملکرد برنامه را تنظیم کنید. چنانچه از یک برنامه ویرایشگر عکس استفاده مینمایید و میخواهید فرمت پیشفرضی که فایلها به آن صورت ذخیره میشوند را تغییر دهید و یا اگر از یک برنامهی صفحهبندی استفاده میکنید و تمایل دارید که نحوهی نمایش راهنمای صفحات را تعویض کنید، میتوانید در بخش تنظیمات یا Preferences این کارها را انجام دهید. میتوان در Preferences تغییراتی ایجاد کرد. مکان Preferences به نوع برنامه بستگی دارد. در برخی برنامهها با نام Options نیز مشاهده میشود. همچنین میتوان آن را در منوی Edit یا منوی Tools مشاهده کرد. گاهی نیز در منویی قرار میگیرد که علامت آن منو شبیه یک چرخدنده است. در نتیجه برای یافتن Preferences در برنامهها ممکن است کمی سردرگم شوید. اما عموماً در یکی از همین قسمتها میتوانید آن را بیابید.
پنجمین ویژگی مشترک در بین تمام نرمافزارها، منوی Help میباشد.
در این منو آیتمهای بسیار مفیدی یافت میشود. به عنوان مثال میتوانید دستورالعملهای Built-in و یا آنلاین دربارهی برنامهی در حال استفاده را در این بخش بیابید. همچنین دراین منو، لینکهایی برای دسترسی به فیلمهای آموزشی و یا دیگر منابع مفید وجود دارد که نحوهی صحیح استفاده از برنامه را آموزش میدهد. چنانچه نرمافزار ویژگیهایی دارد که اطلاعاتی دربارهی آنها ندارید و یا اینکه قصد دارید دربارهی نرمافزار، چیزهای بیشتری بیاموزید، منوی Help میتواند به شما کمک کند. همانطور که گفته شد، در اکثر نرمافزارها، این منو وجود دارد.
این پنج ویژگی که به آنها پرداختیم، تقریباً در تمام برنامهها مشترکاند. آشنایی با این ویژگیها میتواند، ترس استفاده از نرمافزارهای جدید را کاهش دهد، چراکه حداقل را روش استفاده از این دستورات آشنا هستید.